Programarbeidet for 2024 er i gang! Her kan du se fjorårets program:

Onsdag 1. november

  • Equinor og Aker BP inviterer leverandører og andre interesserte i olje- og energinæringen til et gratis leverandørseminar for å sparke i gang Outlook North-konferansen.

    Program

    08:00 Det serveres kaffe og lett frokost

    08:50 Velkommen ved Rolf Kristian Stave Nystein, Aker BP og Mette H. Ottøy, Equinor

    09:00 Presentasjon ved Equinor

    09:30 Presentasjon ved Aker BP

    10:00 Spørsmål fra salen

    10:30 Avslutning og dørene lukkes

    Les mer om leverandørseminaret her

  • Konferansestart! Gjør deg klar til åpning av årets Outlook North!

  • Marianne Sivertsen Næss er leder av Energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Rammevilkår for leverandører i Nord-Norge

Om kraftløftet, havvind og mulighetene i Nord-Norge.

  • “Full fart i Nord - Et hav av muligheter”

    Grete Birgitte Haaland, direktør for Utforskning og Produksjon Nord, Equinor Hun startet sin karriere i Equinor i 1991 og har hatt sentrale lederstillinger i flere forretningsområder i verdikjeden. Innen både operasjon, strategi og forretningsutvikling, finans og kontroll, samt markedsføring og forsyning. Hun startet i rollen som områdedirektør for Utforskning og Produksjon Nord 1.september 2022, hvor hun har ansvar for offshorevirksomheten fra Mørekysten og opp til og med Barentshavet. Før dette var hun leder for alle Equinors landanlegg. Hun har en mastergrad i petroleumsgeologi fra Universitetet i Stavanger. Haaland er styremedlem i Norsk Industri.

    Innlegget vil gå overordnet innpå Equinor sin strategi og hvordan den materialiseres gjennom aktivitet, prosjekter, leting og investeringer i nord. Innlegget vil også nevne viktige samarbeidsavtaler og ringvirkningsaktiviteter, samt viktigheten av aktivitetsnivå, kapasitet og kompetanse - både hos oss, leverandørene, andre bransjer og langs kysten forøvrig.

  • “Nye verdikjeder på norsk sokkel”

    Knut Erik Steen er fagsjef/rådgiver i bransjeforeningen Offshore i Norsk Industri, og vil særlig ivareta aktivitet innen olje- og gassområdet og fornybar energi til havs.

    Han har utdanning som Naval Architect / Hydrodynamics fra Glasgow University.

    Knut Erik kommer fra NORWEP, hvor han har vært direktør for havvind. Han har god kjennskap til virkemiddelapparatet og betydningen det har for norsk eksport. De siste årene har Knut Erik's fokus ligget på offshore vind, og han har blant annet hatt en sentral rolle i utviklingen av Hywind, verdens første flytende vindturbin. Han var teknisk leder for Hywind Demo i Norge og teknisk leder for Hywind Scotland.

    I en lang periode var Knut Erik ansatt i Equinor og ledet bl.a. store engineeringsteam og fikk omfattende erfaring med oppfølging av fabrikasjon og sammenstilling på verft som f.eks. Aker Solutions, Stord, under bygging av blant annet Njord, Snorre B, Kristin og Aasta Hansteen. Han har også lang erfaring fra prosjektledelse, forretningsutvikling og byggeprosjekter som innebefattet oppfølging av verft i land som USA, Spania, Norge, Nederland og Sør-Korea.

  • I sofaen: Grete Birgitte Haaland (Equinor), Knut Erik Steen (Norsk industri), Marianne Sivertsen Næss (Energi- og miljøkomiteen) og Benjamin Furuly, fylkesvaraordfører Troms.

  • Utforsk mingleområdet i 2. etasje. Området er delt inn i ulike seksjoner som er lagt opp til rekruttering og å knytte relevante kontakter. Se gjerne også etter minglekandidatene (nederst på siden)

Nye rammevilkår i havbruk gir nye muligheter

Når nye rammevilkår introduseres i havbrukssektoren, følger nye muligheter. Med introduksjonen av grunnrenten og innsikt fra Havbruksutvalget, vil det også bli belyst hva som kreves for at investeringene i næringen skal ta av igjen.

  • “Nasjonale og lokale ringvirkninger av havbruk”

    Roy Robertsen er seniorforsker i Nofima. Nofima sørger for nyttig kunnskap for matnæringer og myndigheter, slik at alle kan få stadig mer bærekraftig mat. Roy vil presentere ringvirkningsanalyse for 2022 som presenterer verdiskaping og sysselsettingseffekter lokalt og nasjonalt

  • “Havbruksutvalget - tempo og stabilitet for havbruksnæringen?”

    Kine Mari Karlsen er regionsjef for havbruk i Nord hos Sjømat Norge. Karlsen er ansvarlig for det næringspolitiske og faglige arbeidet innen havbruksnæringen i nord. Hun kommer fra en fiskerfamilie og fikk tidlig erfaring med både fiskeri- og havbruksnæringen. Tidligere har hun jobbet som førstekonsulent ved Fiskeridirektoratet, som forsker ved Nofima, og som revisor for sertifiseringsselskapet Bureau Veritas, før hun begynte i Sjømat Norge. Karlsen er utdannet fiskerikandidat, har en doktorgrad innen sporbarhet på sjømat, og har også etterutdanning innen økonomi og administrasjon.

    Den 28. september 2023 la Havbruksutvalget frem sin grundige utredning. Utvalget hadde fått i oppgave å evaluere tillatelsessystemene i havbruksnæringen og komme med forslag for mulige forbedringer. Nå er det på tide å se på hva som kom ut av dette arbeidet og hva som kan forventes fremover.

  • Eirik Welde er konserndirektør i Nordlaks. Hva kreves for at investeringene skal ta av igjen, og hvilke leverandørmuligheter ser vi?

  • Sofaprat med Kine Mari Karlsen (Sjømat Norge), Tore Lundberg (Gratanglaks), Kim Johansen (SalMar), Kari-Anne Opsal (Ordfører Harstad kommune) og Kjell-Børge Freiberg (Ordfører Hadsel kommune).

  • Utforsk mingleområdet i 2. etasje. Området er delt inn i ulike seksjoner som er lagt opp til rekruttering og å knytte relevante kontakter. Se gjerne også etter minglekandidatene (nederst på siden)

Det grønne skiftet i praksis

Vi tar i denne bolken et dypdykk i konkrete eksempler på det grønne skiftet i praksis. Vi er nødt til å kutte klimagassutslippene våre, men hvordan gjør vi det? Gjennom foredragene til Bellona, Finnfjord, SpareBank 1 Nord-Norge og Kupa får vi flere konkrete eksempler på hvordan vi kan få ned klimaavtrykkene våre på en måte som også gir oss et konkurransefortrinn.

  • “Hva skal laksen spise?”

    Joakim Hauge er utdannet biolog, og har bred erfaring med strategiutvikling, innovasjonsprosesser og industrialisering av miljøteknologier fra organisasjoner, privat sektor og rådgiving for internasjonale institusjoner. I Bellona leder Joakim Bellonas bio-program. Han er prosjektleder for Råvareløftet, og medlem av ekspertgruppen til Samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr.

    Råvareløftet er en samarbeidsplattform for å akselerere innfasing av nye og bærekraftige råmaterialer til fiskefôr. Partnerne er Miljøstiftelsen Bellona, Sjømat Norge, Aker BioMarine, Biomar, Cargill, Mowi, Nordnes, Ocean GeoLoop, Pelagia Hordafôr, Skretting og Zooca. Målet er å bidra til store kutt i klimagassutslipp, skape nye norske arbeidsplasser og videreutvikle havbruksnæringen. Mer enn 100 eksperter har vært involvert i arbeidet. Hvor store volumer kan realiseres, og hvilke tiltak vil være nødvendige å gjennomføre?

  • “Eventyrfabrikken”

    Geir-Henning Wintervoll er administrerende direktør på Finnfjord AS. Han er utdannet siv. ing fra NTNU, og har en MBA fra ESADE i Barcelona. Finnfjord AS er ett av verdens mest energieffektive og miljøvennlige produsenter av ferrosilisium. Han vil snakke om man virkelig kan skape verdifulle produkter av en prosessgass fra ferrosilisiumproduksjon, og hvordan sirkulære idéer kan brukes for å gjøre vanskelige CO2-utslipp grønnere - samtidig som en forsterker konkuransesituasjonen.

  • “Hva krever banken av kundene i det grønn skiftet?”

    Per Martin Olsen er banksjef for havnæringer med ansvar for sjømat og sjøtransport i SpareBank 1 Nord-Norge. Han har jobbet i SpareBank 1 Nord-Norge i 9 år i ulike banksjefstillinger.. Han er tidligere viseadministrerende direktør i Follalaks og tidligere administrerende direktør for Mainstream Norway.

    Per Martin vil fortelle oss om hva som regulerer bankene på bærekraft og hvordan dette nå tas ut i kundegrensesnittet. Det handler om å håndtere risiko, oppfylle regulatoriske krav, møte kundebehov og grønn funding.

  • “Bærekraftig verdiskapning 2030 - hva skaper havbruksnæringa av verdier i din kommune?”

    Øyvind Jørgensen er seniorrådgiver i Kupa. Hans arbeidsområde er innen klynger og innovasjon innen havbruksnæringa og energiomstilling i blågrønn næring. Han er født og oppvokst på Grytøya, men bor i dag i Tromsø. Øyvind er prosjektleder på TFFKs prosjekt Bærekraftig verdiskapning 2030 (BV2030)

    Prosjektet Bærekraftig verdiskapning 2030 skal gi kommunene, og andre interessenter, en enkel og samordnet tilgang til kunnskap tilknyttet havbruksnæringen på kommunenivå gjennom utvikling i Barentswatch.

    I prosjektet skal det utvikles og tilgjengeliggjøre målrettede bærekraftsindikatorer som presenterer oppdatert kunnskap og data innenfor de miljømessige, samfunnsmessige og økonomiske sidene ved havbruksnæringen i Troms og Finnmark for de siste 10 årene, dagens status og fremover i tid på en svært brukervennlig måte.

  • Utforsk mingleområdet i 2. etasje. Området er delt inn i ulike seksjoner som er lagt opp til rekruttering og å knytte relevante kontakter. Se gjerne også etter minglekandidatene (nederst på siden)

Rekruttering og attraktivitet

Rekruttering og attraktivitet er en kritisk vekstfaktor for norske selskaper. Med voksende prosjekter og behovet for ekspertise innen AI og digitalisering, må vi tenke strategisk. Selskaper i denne bolken deler hvordan de jobber strategisk med å få tak i kompetansen de trenger, og vi tar et dykk inn i bruken av AI.

  • “Hva kan du gjøre for å rekruttere og hvordan kan du få folk til å bli?”

    Rekruttering og attraktivitet er en kritisk vekstfaktor fremover og en utfordring vi alle må forholde oss til. Hva kan du gjøre for å rekruttere ansatte og minst like viktig: Hva kan du gjøre for å få dem til å trives og bli? Leder for marked og kommunikasjon i Nordlaks, Heidi Torkildson Ryste, og trainee digital markedsføring, Olivia Faugstad, deler sine erfaringer.

    Heidi Torkildson Ryste er leder for kommunikasjon og marked i Nordlaks. Hun har en mastergrad i risikostyring og sikkerhetsledelse fra Universitetet i Stavanger.

    Olivia Faugstad er nyansatt i Nordlaks som trainee. Hun jobber som digital markedsfører i marked og kommunikasjonsavdelingen.

    Du kan bli bedre kjent med Olivia her.

  • “Satsning i nord - Økt behov for rekruttering og lokale leverandører”

    Jan Eirik Karlsen har ansvar for Aibels aktiviteter innen vedlikehold og modifikasjon på landanleggene. Han er utdannet maskin ingeniør fra universitet i Stavanger og har arbeidet innen olje og gass industrien siden 1997. Siden 2007 har han jobbet med å utvikle og bygge opp arbeidsplasser i nord.

    Jan Eirik gjør oss klokere på både Aibel og Snøhvit Future i dette foredraget. Han vil også fortelle hvordan selskapet jobber for å lykkes med å fylle kompetansebehovet, samt hvordan selskapet jobber opp mot leverandører for økte ringvirkninger i nord.

  • “Kom i gang med AI”

    På Outlook North vil hun gi innsikt i hvordan AI påvirker både dagens verden og fremtiden, og hvordan vi best kan tilpasse oss denne bølgen av teknologisk forandring. Silvija gir oss økt innsikt om verden i krise og omstilling, digital transformasjon og den fjerde industrielle revolisjon, det nye arbeidsliv og læringslivet, og ikke minst AI i praksis. Vi gleder oss til å avslutte dag 1 med dette foredraget fra Silvija!

  • Her oppfordres det til mingling og 1:1-møter.

  • Bruk tiden til å møt leverandørene på stand i 2. etg, eller ta et møte eller utformell prat med noen i mingleområdet! Du har også tid til å besøke noen av Harstads topp 6 ting å gjøre.

    De finner du her!

  • OBS! Dette eventet er kun for studenter og sponsorer.

    Minglingen foregår på TAPP Bar, Strandgata 14b.

  • Vi dekker til langbord i konferansesalen og kjører tre-retters festmiddag. Eirik Berg, regiondirektør i iteam loser oss igjennom kvelden. Det blir i tillegg underholdning fra ett av Norges beste kor, Bel Chorus!

    Merk: Begrenset antall plasser, så bestill tidlig!

Torsdag 2. november

Fremtidens leverandørmarked

Fremtidens leverandørmarked ser ny dynamikk på norsk sokkel, fra havbunnssmineraler til Bjerkviks ammoniakkfabrikk. Med teknologi og elektrifisering i kjernen, krever det grønne skiftet leverandører som er tett på utviklingen. Vi får her et spennende innblikk i hva som skjer hos selskaper som ABB, Aker BP, Agalas og Oljedirektoratet.

  • “Fremtiden i havrommet”

    Ole Einar er leder av Oljedirektoratets kontor i Harstad. Han vil fortelle oss om hva direktoratet tror vil prege aktivitetsnivået i havrommet fremover innenfor deres fag- og ansvarsområde, og hvilke nye muligheter som vi burde følge med på.

  • “Å jobbe mot nye markeder - hydrogen, CCS og havvind”

    Elizabeth har jobbet 27 år i ABB, innen salg mot olje og gass i Norge. Hun har hatt kundeansvar for flere energiselskap, og også vært ansvarlig for å følge utviklingen i nord innen energi. Nå jobber hun med havvind, CCS og hydrogen og utvikler ABBs posisjon i disse markedene. Hun vil diskutere hvordan hun jobber for å posisjonere selskapet sitt mot de nye, fornybare markedene. Hun ser en helt annen type kunde vokse frem, med andre forretningsmuligheter- og modeller som både inspirerer og utvikler ABBs forretning og organisasjon.

  • “Fremtidens leverandørkjede”

    Sturla Digre er ansvarlig for supply chain i boring og brønn og leting i AkerBP. Sturla vil fortelle om AkerBps alliansestrategi og hva det innebærer, samt dele AkerBPs tanker om morgendagens leverandørmarked med økt grad av digitalisering, mer samarbeid på tvers og rask økning av autonome og remote løsninger.

  • “Agalas - Nytt nordnorsk rederi som skal levere grønne fartøy”

    Mats Nygaard Johnsen er CEO I Agalas. Han er stolt Harstaværing med bakgrunn som jurist/advokat frem til 2017, da han hoppet over til den maritime næringen som daglig leder i NSK Shipping og senere NSK Ship Design. Siden 2022 har han jobbet med etableringen og oppbyggingen av det nordnorske offshore-rederiet Agalas. Mats er lidenskapelig opptatt av å skape nye lønnsomme prosjekter i Nord-Norge - som en del av et komplementært og sterkt kompetansemiljø i Harstad.

    I hans foredrag får vi høre om reisen til Agalas fra og med 2022 og frem til i dag. Hvordan de, med nordnorsk kapital og en del av et ledende nordnorsk kompetansemiljø, har etablert og fremover skal bygge videre, et ledende (grønt) offshore-rederi. Dette innenfor både tradisjonelle (olje og gass) og nye grønne områder som havvind. Han vil belyse viktigheten av å ha både kapital og kompetanse lokalt, og hvordan utnytte dette i et globalt marked!

  • Utforsk mingleområdet i 2. etasje. Området er delt inn i ulike seksjoner som er lagt opp til rekruttering og å knytte relevante kontakter. Se gjerne også etter minglekandidatene (nederst på siden)

Muligheter i nord

Det grønne skiftet preger både storby og distrikt. Longyearbyen viser vei i bærekraftig omstilling, mens Norrbotten satser stort med investeringer på 1400 mrd. Havner som Stokmarknes understreker viktigheten av regional infrastruktur. Våre lokale samfunn står i frontlinjen av denne bærekraftige revolusjonen. Hvilken rolle kan leverandørene ta?

  • “Tilrettelegging for næring, innovasjon og verdiskapning i Longyearbyen”

    Lennarth Kvernmo er næringssjef i Longyearbyen lokalstyre. Regjeringen beskriver i januar 2023 en utvikling på Svalbard og Longyearbyen de siste årene med økende aktivitet, en ny sikkerhetssituasjon i Europa og voksende klimaendringer. Dette medfører også lokale utfordringer i arbeidet med nye former for bærekraftig verdiskapning og bolyst for samfunn og næringsliv i Longyearbyen. Lennarth vil fortelle om hvordan Longyearbyen og Longyearbyen lokalstyre arbeider for å tilrettelegge for næring, innovasjon og verdiskapning.

  • “The Green Sustainable Transition and International Business in Norrbotten, Sweden”

    Sabrina Suikki har rollen som International Business Manager i Norrbotten Chamber of Commerce i Sverige. Sabrina har gedigen erfarenhet som entreprenör, senior konsult & affärsutvecklare samt affärsjurist. Genom sina tidigare konsult-och styrelseuppdrag, med fokus på tillväxtföretag och startups, har Sabrina god erfarenhet av både gränsöverskridande affärsverksamhet och management. Sabrina är även flerspråkig och kan vid globala sammanhang växla mellan finska, svenska, engelska och franska.

    Vi gleder oss til å høre Sabrina fortelle om grønn omstilling fra våre naboer i Norrbotten, Sverige.

  • “Næringsvennlig infrastruktur”

    Daniel Sowe er næringssjef i Hadsel kommune. Han vil gi oss innsikt om hvordan Hadsel kommune jobber med å utvikle næringsvennlig infrastruktur som muliggjør det grønne skiftet. Med fokus på Stokmarknes miljøhavn og prosjekter som Fiskebøl's LoVe fornybar, vil han belyse hvordan moderne havneinfrastruktur kan være drivkraften bak bærekraftige løsninger for fremtiden.

  • “Siva sin rolle i utvikling av verdikjeder i Nord-Norge”

    Henrik Vågen er prosjektsjef hos Siva Eiendom, jobber med nye investeringer og prosjektrealisering. Siva legger til rette for bærekraftig vekst i industri og næringsliv. I foredraget ser vi på hvordan Siva overordnet er organisert som en del av det norske virkemiddelapparatet. Og hvordan vi helt konkret arbeider med investeringsprosjekter i Siva Eiendom.

  • Utforsk mingleområdet i 2. etasje. Området er delt inn i ulike seksjoner som er lagt opp til rekruttering og å knytte relevante kontakter. Se gjerne også etter minglekandidatene (nederst på siden)

Teknologi og vekststrategier - Fra Nord-Norge og ut i verden

Digitalisering og AI åpner nye dører i teknologiens verden. For å illustrere dette, vil vi dykke ned i vekststrategien til spennende leverandører. Vi vil også utforske hvordan innovativ teknologi forvandler industrien, skaper effektivitet og gir nye muligheter for utvikling og vekst.

  • “Lys og verdi kysten rundt”

    Eirik Berg er regiondirektør i iteam. Han vil dele sin innsikt i selskapets vekststrategi. Med en visjon om å bli ett av Norges raskest voksende IT-selskaper, vil han belyse de nøkkelstrategiene og beslutningene som har drevet iteams suksess og vekst i en stadig digitaliserende verden. Eirik vil presentere hvordan iteam og havbruksnæringa har arbeidet sammen for å digitalisere nordnorsk havbruk og hva har dette gitt av muligheter når vi ser på samfunnsbyggingen langs kysten? Hvilke muligheter ligger tilgjengelig for havbruksnæringa og leverandørindustrien om vi jobber i team med hverandre og studenter som kommer inn med ny kompetanse og inspirasjon?

  • “MOMEK Group`s eventyrlige reise – Innovasjon som kollektiv prestasjon”

    Bjørn Audun Risøy er daglig leder i MOMEK Invest og flere datterselskap som jobber med produktutvikling. Risøy har 20 års erfaring med ledelse, innovasjon og utvikling, blant annet som leder i Kunnskapsparken Helgeland.

    Han har hatt ansvar for etablering og oppbygging en rekke virksomheter og har et brennende engasjement for samfunnsbygging.

  • “Nordnorsk bærekraft som visjon - fra familie til børs”

    Reidar Schille er CEO i HeatWork i Norge, Sverige og Finland. Han er utdannet økonom med ledererfaring fra ICA og Nokas Cash Handling, og rådgiver innen flere nasjonale aktiviteter innen bærekraft for bygg- og anleggsbransjen.

    Han vil fortelle oss om reisen Heatwork har tatt fra familiebedrift til børsnotert selskap.

  • “EDIH Oceanopolis - Hvordan kan EDIHen bidra til økt bruk av digitale verktøy?”

    Ellingsen har lang erfaring som leder innen energi, finans og organisasjonslivet, i tillegg til bred styreerfaring fra børsnoterte og ikke-børsnoterte selskaper.

    Hun har vært statssekretær i OED. Ellingsen er utdannet sivilingeniør og har en executive master i energiledelse. Hun har ledet GCE NODE i 7 år. Hun er tilknyttet EUs investeringsprogram EIC Accelerator som jurymedlem og coach og er akkreditert som cluster expert på gullnivå i European Cluster Association (ESCA). Hun har ledet arbeidet med å bygge opp økosystemet som i dag utgjør EDIH Oceanopolis og som har fått finansiering fra EUs DIGITAL program.

  • Vi runder av årets Outlook North og ønsker alle vel hjem!

Siste nytt: