Dette skjer i Trollvika Drift As

Harald Martin Valen Olsen fokuserer på fiskevelferd og innovasjon i havbruksnæringen. Med ny teknologi har de forbedret fiskehelse, mens de navigerer utfordringer som små oppdrettere og søker kompetent arbeidskraft for fremtidig vekst.

Harald Martin Valen Olsen er biologisk controller i Trollvika Drift AS, samdriften Northern Lights Salmon AS/Sørrollnesfisk AS.


Hva skjer hos dere for tiden?

En fellesnevner for mye av det spennende som skjer hos oss er arbeid for best mulig fiskevelferd. Dødeligheten i lakseoppdrett må ned, og for å få til dette så vil vi få kontroll på lakselusa, håndtere fisken mindre og arbeide mot sykdom.

I 2022 endret vi vår strategi til å legge ressursene i forebygging av lakselus. Vi tar i bruk Stingray luselasere på alle våre lokaliteter, og har et prosjekt med luseskjørt og vannpumper (OptiCage) på en av våre lokaliteter. Vi har også tatt i bruk nye vaksiner. Disse tiltakene har vi sett positiv effekt av, da vi har hatt bare én avlusingsoperasjon i 2023. Dette betyr mindre håndtering av fisken, med det også sterkere fisk som er mer motstandsdyktig mot sykdom og som har høyere overlevelse.

Vi ble heleier i settefiskprodusenten Fjordsmolt i fjor, og har nå drift gjennom produksjonskjeden fra smolt til slakt. Det gjør at vi kan jobbe målrettet for å få flest mulig rognkorn til å bli slaktefisk.


I 2022 endret vi vår strategi til å legge ressursene i forebygging av lakselus.

Hva opplever du er de største utfordringene dere står ovenfor i tiden fremover?

Vi er avhengig av rammebetingelser som gir rom for å være liten aktør i havbruksnæringen.

Som små oppdrettere er vi svært sårbare for uforutsette hendelser, slik som algene vi ble utsatt for i 2019. Det er viktig at det finnes systemer som kan hjelpe oss å bedre forutse slike hendelser, men også ordninger som gjør at vi ikke går under hvis slikt skjer. Regjeringsplattformen til sittende regjering peker på arbeid for å bevare mangfold og lokalt eierskap i havbruksnæringa, og vi trenger at de sørger for at vi har rammebetingelsene for å kunne ha aktivitet i lokalsamfunnene også i fremtiden.

Man skulle tro at det er bare positivt å ha lokalitetene våre nært og lokalt, men krav om felles brakklegging på enkelte av lokalitetene våre medfører at vi ikke har slaktefisk hele året. Følgelig betyr det at vi ikke kan ha helårsdrift på slakteriet vårt. Vi jobber stadig med å finne nye lokaliteter og driftsformer som gjør at vi slipper permitteringer på slakteriet og kan holde folk boende i distriktet.

Godt aktivitetstilbud, bolyst og infratruktur er viktig for rekruttering til distriktene, for vi er helt avhengig av å rekruttere kompetent arbeidskraft med den teknologiske utviklingen som er i havbruksnæringen.


Godt aktivitetstilbud, bolyst og infratruktur er viktig for rekruttering til distriktene, for vi er helt avhengig av å rekruttere kompetent arbeidskraft med den teknologiske utviklingen som er i havbruksnæringen.

Har dere noen spennende planer fremover?

Ny fôrflåte er bestilt og skal leveres neste sommer. Den leveres med conveyer-system som gjør at vi kan raskere bytte mellom ulike fôrtyper og være proaktiv med funksjonelle fôr for å styrke immunforsvaret til fisken vår. En flott ny flåte vil gi gode arbeidsforhold for våre dyktige ansatte.

Vi har også fått ut vaskerobot på en av våre lokaliteter for å holde ren not, levert av Probotic fra Narvik. Dette blir spennende å følge med på fremover, for vi er avhengig av å holde nøtene rene for å ha godt og oksygenrikt vann i merdene våre.

Vi kommer naturligvis til å fortsette arbeidet for god fiskevelferd og har et mål om helt avlusingsfri drift. Skal vi komme dit er vi avhengig av å dyktige ansatte som står på mot felles mål.

Er dere på leting etter flere ansatte?

Vi har behov for kompetanse innenfor mange felter, både på sjøanleggene, smoltanlegget, slakteriet, på land, og på tvers av hele produksjonskjeden. Vi ansatte i fjor kvalitetsleder for hele produksjonskjeden vår fra smolt til slakt, og vi ser stor verdi av en stilling som arbeider så bredt.

Vår satsing på fiskevelferd og ny teknologi betyr at vi trenger kompetanse og kloke hoder. Vi har ansatt dedikerte operatører til luselaserne våre for å sikre at de blir driftet best mulig. Med bruk av stadig ny teknologi vil vi ha behov for ny kompetanse.

Les også: Du kan møte 40 studenter på Outlook North

Hvem håper du å møte på Outlook North?

Jeg ser frem til å møte både eksisterende og mulige nye samarbeidspartnere, og ikke minst studentene. De ulike aktørene i blågrønn næring har nok mye man kan lære av hverandre.

Tusen takk, Harald Martin! Sees på Outlook North.

 
Forrige
Forrige

Programmet til Outlook North er klart – i år blir det enda større

Neste
Neste

Du kan møte 40 studenter på Outlook North, 2023